WARZYWNE DOŚWIADCZENIA W GRUPIE V „NIEBIESKIEJ”

Każdy przedszkolak wie, że warzywa są bardzo zdrowe i należy je często jeść, najlepiej w postaci surówek. Jednak dzieci z grupy V wykorzystały kapustę do wykonania doświadczenia. Każdy przedszkolak zamienił się na chwilę w chemika i mógł sam przeprowadzić doświadczenie dodając do wywaru z czerwonej kapusty takie substancje jak: ocet, kwasek cytrynowy, soda czy mydło. Dzieci mogły zaobserwować reakcję chemiczną widoczną w postaci zmiany koloru wywaru. Kolejnym doświadczeniem było sprawdzenie, czy warzywa piją wodę. W tym celu dzieci zabarwiły wodę bibułą, a następnie do kubeczków z kolorową wodą włożyliśmy liście  kapusty pekińskiej. Na wynik doświadczenia musieliśmy poczekać kilka godzin. Każdy liść zmienił barwę na kolor wody, w której się znajdował. Wnioskiem było odkrycie, że nie tylko kwiaty pobierają wodę, robią to oczywiście także warzywa.